Sir Bradley Wiggins a câştigat titlul mondial la contratimp

wiggins_cm

Sir Bradley Wiggins a câştigat miercuri titlul mondial în proba de contratimp individual din cadrul Campionatelor Mondiale de ciclism, care se desfăşoară în Spania, la Ponferrada. Rutierul britanic l-a învins pe marele favorit, germanul Tony Martin, campionul ultimelor trei ediţii, cu peste 26 de secunde, trecându-şi în cont primul titlu mondial la contratimp, după ce în 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, cucerea medalia de aur a probei.
Vicecampion mondial la contratimp în 2011 şi 2013, Wiggins părea că nu îşi va depăşi condiţia nici în 2014. După primul cronometraj intermediar (12,23km), britanicul avea o întârziere de peste 4 secunde în spatele lui Martin, dar Wiggins a avut puterea să revină, iar la kilometru 23,2 raportul de forţe se inversase. La ultimul punct de cronometraj intermediar, cu aproximativ 12 kilometri înaintea sosirii, Wiggins era cu aproape zece secunde mai rapid, iar avansul său creştea cu repeziciune. “Am auzit că am un avans de zece secunde, dar am continuat să forţez, chiar dacă eram pe coborâre. Nu am vrut să îmi asum niciun fel de risc”, a explicat Wiggins finalul cursei. Tony Martin se recunoştea astfel învins şi pentru prima dată în ultimii patru ani era nevoit să cedeze tricoul de campion mondial la contratimp. Ultima poziţie a podiumului i-a revenit olandezului Tom Dumoulin.

wiggins_cm2
La final, Wiggins a anunţat că acesta a fost ultima ediţie a campionatelor mondiale la care a participat, iar pentru 2015 va încerca să doboare recordul orei.  Chiar dacă intenţionează să se dedice velodromului, Wiggins nu va renunţa la cursele de şosea, iar în 2015 îl vom vedea în clasicele primăverii. “A fost un an cu bune şi cu rele”, s-a confesat Wiggins, care a dorit să dedice victoria familie sale, care l-a susţinut în vară, când nu a fost selectat pentru Turul Franţei.

România a avut doi reprezentanţi în competiţia de miercuri. Sergei Tvetcov a încheiat pe poziţia 44, la 3’56”62 de învingător, în vreme ce Andrei Nechita s-a clasat pe locul 52, la 5’33”44 de primul loc.