Recordul orei, un vis devenit realitate după 14 ani pentru Jens Voigt

Rutierul german Jens Voigt este noul deţinător al recordului orei, cu 51,115 kilometri parcurşi joi seara, pe velodromul din Grenchen (Elveţia). În vârstă de 43 de ani, Jens Voigt îşi anunţase retragerea din activitate, iar stabilirea unui nou record al orei, după noile reguli impuse în mai de UCI, reprezintă un adevărat corolar al carierei sale. La finalul tentativei sale reuşite, Voigt a mărturisit că visează la acest moment încă din urmă cu 14 ani:  “În 2000 l-am văzut pe Chris Boardman stabilind un nou record şi mi-am spus că ar fi un mod superb de a-mi încheia cariera. După 33 de ani de ciclism, aceasta a fost ultima mea cursă. Sunt extrem de obosit, dar ce mod de mă retrage”!

Foto: AFP

Foto: AFP

Pentru a putea doborâ recordul orei deţinut de Andrei Sosenka (49,7 kilometri), Voigt ar fi trebuit să parcurgă cei 250 de metri ai unui tur de velodrom în mai puţin de 18 secunde. Cu aproximativ 1’15” pe tur, germanul era, după kilometrul 5 în spatele recordului lui Merckx, din 1972. Situaţia nu se schimbase nici după kilometrul 10, dar la începutul anilor ’70, Merckx începuse în forţă cursa pentru recordul orei, încetinind în partea a doua. Dar, la un sfert de oră de la start, Voigt era deja pe drumul doborârii recordului. “În primele zece minute, totul părea extrem de uşor, după care mi-am spus că trebuie să mă calmez. Am plecat un pic prea repede, iar după 20 de minute a trebuit să mai încetinesc. Doream să dau totul în final”, a povestit la final Voigt. “Între minutele 20 şi 40 am mers la la o viteză constantă, de croazieră. Dar mă simţeam foarte bine, puteam menţine acel efort şi nu îmi era teamă că voi putea claca. Controlam cursa şi m-am putut chiar relaxa un pic”, a continuat germanul. Timpii stabiliţi la kilometrul 20 indicau deja un nou record al orei,  cu 50,718 kilometri. Dar, după 40 de minute, efortul începea să îşi spună cuvântul, iar ciclistul de la Trek îşi schimba din ce în ce mai des poziţia pe bicicletă. Totuşi, turul de velodrom era parcurs în continuare sub 18 secunde, iar Voigt era în continuare în grafic. Ultimele zece minute aveau să aducă o vizibiă creştere a vitezei, rutierul german reuşind chiar să coboare sub 17 secunde pe tur. “În ultimele zece minute am dat totul, ca la poker, a fost all-in”, s-a confesta Voigt, care după 199 de tururi reuşise să doboare recordul orei! Mai avea încă 1’28”, iar finalul avea să îi aducă o distanţă totală de 51,115 kilometri, spulberând practic performanţa lui Sosenka, din 2005.

“Sunt mândru că m-am alăturat unor ciclişti emblematici care au bătut recodul orei înaintea mea. Sunt mândru că numele meu este acolo, printre cei mai mari. Este una dintre cele mai mari realizări ale carierei mele”, a spus la final Voigt. “Sunt extrem de mulţumit cu distanţa parcursă: 51 de kilometri. Este mai mult decât mi-am imaginat. Este o cursă extrem de intensă, nu este nicio coborâre, nu poţi sta în spatele unui coleg. E ca o evadare în care nu îţi doreşti să fii prins de pluton”, a continuat Voigt.

Jens Voigt a debutat în ciclismul profesionist în 1997, iar în palmaresul său se află trei etape câştigate în Turul Franţei, una în Turul Italiei, precum şi victorii la general în Turul Poloniei, Turul Germaniei şi Criteriul Internaţional. În 2014, a fost cel mai combativ ciclist al primei etape din Turul Franţei şi a purtat, tricoul de cel mai bun căţărător. Din 1998 până în 2014, Jens Voigt a participat la fiecare ediţie a Turul Franţei, competiţie pe care a terminat-o de 14 ori. Cea mai bună clasare a sa în Marea Buclă a fost în 2007, când a terminat pe poziţia 28. În Turul Italiei, germanul a luat startul la trei ediţii, terminându-le pe toate.

O istorie a recordului orei puteţi citi pe velocafe.ro.