Joi, 7 august, la Miercurea Ciuc va debuta ediţia 2014 a Turului Ţinutului Secuiesc, a doua competiţie ciclistă din România inclusă în calendarul UCI. În acest an, la start se vor afla 19 echipe, de pe trei continente, iar bugetul total al cursei se ridică la 150.000 de lei. Din România vor participa trei echipe: Tușnad Cycling Team, Masters Schi&Bike și lotul național, care se vor lupta cu grupări din Ungaria, Cehia, Italia, Cehia, Grecia, Serbia, Japonia și Argentina.
Echipa naţională a României care va participa la Turul Ţinutului Secuiesc are ambiţii serioase, după cum spunea unul dintre cei doi antrenori ai lotului, Viorel Grosu. Componenţii echipei noastre reprezentative sunt Eduard Grosu, Andrei Nechita, Lars Pria, Marian Frunzeanu, Daniel Crista, Ionuţ Sdrăilă şi Madaras Attila. Echipa noastră va fi condusă de Ovidiu Burghelea şi Viorel Grosu, cei doi tehnicieni care pregătesc echipa României începând cu Turul Sibiului.
În prima etapă, de joi, caravana se va deplasa pe traseul Miercurea Ciuc-Covasna-Târgu Secuiesc-Miercurea Ciuc. Vineri, cicliştii vor avea parte de o etapă între Miercurea Nirajului şi Harghita Băi, pentru ca în ultima zi să fie programat un contratimp individual la Harghita Băi şi o etapă de fond, care se va încheia cu un circuit în Miercurea Ciuc.
Eduard Novak, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, a spus că aşteaptă o competiţie echilibrată, în care pot apărea surprize. “În România avem două concursuri prestigioase, acesta și Turul Sibiului, care ne-au replasat oarecum pe harta ciclismului mondial”, a declarat Novak, care mai speră şi la o revitalizare a ciclismului în România, tocmai prin organizarea unor concursuri de asemenea anvergură: “Avem nevoie să școlim copii, să îi antrenăm și să îi îndrumăm spre ciclism, atât fete cât și băieți. Este însă greu pentru că lipsește infrastructura necesară. După schimbarea regimului comunist ciclismul a intrat în letargie în România și va trebui să îl scoatem de acolo”.
Primarul oraşului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, unul dintre susţinătorii activi ai Turului Ţinutului Secuiesc, se plânge, pentru covasnamedia.ro, de atitudinea oficialilor cu rang înalt faţă de sport: “În România există o atitudine total anti-sport. Aici, dacă vrei să faci ceva legat de sport trebuie să fii nebun pentru că întâlnești doar obstacole. De exemplu acum nu suntem lăsați să mergem pe drumul european spre Târgu Secuiesc, va trebui să mergem spre Covasna, unde nu se poate intra din cauza lucrărilor decât pe macadam, ceea ce ar putea reprezenta un pericol”.