Nibali devine mare favorit la câştigarea Turului Franţei. Chris Froome a abandonat

O ploaie infernală i-a obligat pe organizatorii Mari Bucle să elimine două dintre cele nouă sectoare de pavate peste care urma să treacă marţi plutonul Turului Franţei. Cu toate acestea, piatra cubică a pus probleme serioase rutierilor, iar cea mai importantă competiţie ciclistă a lumii a rămas după etapa a cincea fără câştigătorul de anul trecut, Chris Froome, dar cu un alt mare favorit: Vicenzo Nibali.
Câştigătorul zilei a fost însă Lars Boom, care a reuşit să facă faţă unui atac al celor de la Astana, dat cu aproximativ zece kilometri înaintea finalului. Vicenzo Nibali şi-a păstrat tricoul galben şi după etapa a cincea.

Italianul de la Astana a făcut o cursă excelentă pe porţiunile de pavate, unde l-a devansat pe Alberto Contador şi a devenit, dintr-un outsider un favorit pentru a purta tricoul galben la Paris. Nibali şi-a asumat o serie de riscuri pe primele porţiuni de pavate, iar răsplata a venit imediat. În scurt timp, Nibali a reuşit să se distanţeze de principalul său rival, iar acum aşteaptă cu încredere etapele de munte, unde va intra cu un avans substanţial faţă de adversarii săi.
Alberto Contador, cel văzut ca fiind al doilea favorit la câştigarea Turului Franţei, a avut probleme pe piatra cubică. Spaniolul a pierdut contactul cu Vicenzo Nibali, purtătorul tricoului galben, după a doua porţiune de pavate, avansul italianului fiind la acel moment de 30 de secunde.

Dar Nibali a forţat ulterior, astfel că Alberto Contador a pierdut foarte mult timp în raport cu rivalul său. Rutierul de la Astana a reuşit să se integreze într-un grup de 28 de rutieri, printre care se aflau Andrew Talansky şi  Jurgen van den Broeck, şi care domina cursa. Cu 30 de kilometri înaintea finalului, Nibali avea peste un minut în avans, iar etapa era jucată. Blocat de o căzătură, Nibali părea că pierde timp, dar în spate alianţa Valverde-Contador nu a dat roade. Cei doi spanioli nu puteau să revină, mai ales că Nibali ajunsese în fruntea cursei, alături de Fabian Cancellara, Tony Martin, Michal Kwiatkowski şi Peter Sagan. Avansul liderilor cursei creştea cu fiecare metru, iar cu 14 kilometri înaintea finalului Contador era distanţat cu două minute.
La intrarea pe penultima porţiune de pavate, Nibali, alături colegii săi de Fuglsang şi Westra, a atacat, în speranţa unui succes de etapă, dar Lars Boom a reuşit să se lipească de rutierii de la Astana. Cancellara şi Sagan păreau că nu pot face faţă atacului, iar în câţiva kilometri Nibali avea peste 15 secunde în faţa celor doi.
Finalul a fost o afacere simplă pentru Lars Boom, care a plecat spre victorie cu şase kilometri înaintea sosirii, chiar pe ultima porţiune de piatră cubică. Rutierul de la Belkin a mers perfect şi a sosit cu 19 secunde faţă de Fuglsang şi Nibali, care au ocupat, în ordine, celelalte poziţii ale podiumului. Contador a sosit cu o întârziere de 2’55” faţă de învingătorul etapei, iar în acest moment spaniolul are, în clasamentul general, o întârziere de 2’37” faţă de Nibali.

Froome a abandonat înaintea pavatelor

Chris Froome, principalul favorit la câștigarea Turului Franței din acest an, a fost nevoit să abandoneze ediţia 2014, după ce marţi a căzut de două ori. Britanicul, deţinător al titlului din 2013, a căzut prima dată la 35 de kilometri de la start, dar incidentul nu l-a afectat foarte tare. A doua căzătură, produsă cu aproximativ 70 de kilometri înaintea sosirii,  i-a afectat puternic braţul drept, iar Froome a fost obligat să abandoneze. Ciclistul de la Sky suferise o căzătură şi în etapa de luni, când a suferit o rană la mâna stângă.