Turul Italiei 2014, tribut pentru Marco Pantani

Turul Italiei 2014 va fi dedicat memoriei lui Marco Pantani, de la moartea căruia se vor împlini zece ani, anul viitor. Chiar dacă traseul oficial al competiției va fi făcut public pe 7 octombrie, tuttobiciweb.it a dezvăluit ruta Il Giro, care va avea trei cățărări în memoria “Piratului”. Astfel, Turul Italiei va trece peste Monte Carpegna, cățărarea pe care Pantani obișnuia să se antreneze, și va avea sosiri pe Oropa și Montecampione, două ascensiuni unde Pantani a repurtat succese memorabile, în 1999 și, respectiv, 1998.

Foto: wikipedia/Oded Zur

Foto: wikipedia/Oded Zur

Pentru 2014, Turul Italiei va avea startul la Belfast, vineri, 9 mai, iar primele trei etape se vor desfășura în Irlanda. Spre deosebire de edițiile di ultimii ani, Il Giro va avea trei zile de odihnă, prima dintre ele, 12 mai, fiind rezervată transferului în Italia. Primul final în ascensiune apare în etapa a cincea, la Viggiano, pentru ca etapa a șasea să comemoreze 70 de ani de la bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război asupra orașului Montecassino. Primul omagiu pentru Marco Pantani va fi în etapa a opta, când caravana va trece peste Monte Carpegna. Etapa a 12-a programează primul contratimp individual, în lungime de 46 de kilometri, între Barbaresco şi Barolo.
Etapa a 14-a (24 mai) se va desfăşura şi ea sub semnul “Piratului”, sosirea fiind programată la Oropa. Pe această căţărare, Marco Pantani se impunea în 1999, după ce a făcut o căţărare memorabilă, recuperând aproximativ 50 de locuri în ierarhia etapei. La debutul căţărării, Pantani a avut probleme tehnice, pentru ca la final să câştige detaşat. În acel an însă, Pantani avea să fie descalificat înaintea penultimei etape, din cauza unor probleme legate de dopaj. La momentul eliminării din cursă, Pantani era lider, cu peste 5 minute în faţa ocupantului locului secund.

Urmatoarea zi este dedicată, de asemenea lui Marco Pantani. Caravana va încheia etapa la Montecampione, unde, în 1998, rutierul italian se impunea şi îşi consolida poziţia de lider în ierarhia generală. În acel an, “Piratul” câştiga singurul său titlu în Cursa roz.

După ziua de pauză, pe 27 mai , Turul Italiei programează o etapă muntoasă, cu finalul în căţărare, la Val Martello, dar şi cu ascensiuni pe Gavia şi Stelvio. Etapa a 19-a va aduce un contratimp individual pe munte, pentru ca penultima zi a Turului Italiei să programeze sosirea pe Zoncolan. Pe 1 iunie, Il Giro se va încheia cu etapa Gemona – Trieste.

Traseu Turul Italiei 2014

9 mai, etapa 1: Belfast-Belfast, contratimp pe echipe
10 mai, etapa 2: Belfast-Belfast
11 mai, etapa 3: Armagh-Dublin
12 mai: zi de pauză
13 mai, etapa 4: Bari-Taranto
14 mai, etapa 5: Taranto-Viggiano
15 mai, etapa 6: Sassano-Montecassino
16 mai, etapa 7: Frosinone-Foligno
17 mai, etapa 8: Foligno-Montecopiolo
18 mai, etapa 9: Lugo-Sestola
19 mai: zi de odihnă
20, etapa  10: Modena-Salsomaggiore
21 mai, etapa 11: Correggio-Savona
22 mai, etapa 12: Barbaresco-Barolo, contratimp individual – 46km
23 mai, etapa 13: Fossano-Rivarolo
24 mai, etapa  14: Agliè-Oropa
25 mai, etapa 15: Valdengo-Montecampione
26 mai: Rest day, Ponte di Legno
27 mai, etapa  16: Ponte di Legno-Val Martello
28 mai, etapa 17: Sarnonico-Vittorio Veneto
29 mai, etapa  18: Belluno-Malga Panarotta
30 mai, etapa 19: Bassano-Monte Grappa, contratimp individual
31 mai, etapa 20: Maniago-Monte Zoncolan
1 iunie, etapa 21: Gemona-Trieste