O pantă lungă de 5,2 kilometri, o diferență de nivel de peste 400 de metri, un soare puternic, un drum denivelat și 67 de cicliști care se luptau cu secundele și, de la distanță, cu adversarii. Turul Ținutului Secuiesc își consuma penultima etapă din 2013, iar terenul era propice pentru un atac decisiv, care să încheie definitiv socotelile clasamentului general. Probabil, aceleași calcule și le făcuse și Andrei Nechita, înaintea startului competiției, dar socoteala din târg diferă de multe ori cu cea de acasă. Cu probleme tehnice la bicicletă, Andrei pornea antepenultimul în cursă și spera să nu piardă foarte mult timp în raport cu adversarii săi.
Primele pedale nu păreau a indica faptul că Andrei întâmpină vreo problemă. Ridicat din şa, pe o pantă abruptă, Nechita mergea într-un ritm alert, căutând porţiunile din şosea cu cele mai puţine denivelări. Oscila când pe dreapta, când pe stânga, încerca să tai curbele la limită, iar primul kilometru îl parcurge în 1’59”. Dar panta devenea mai dură, iar antrenorul Constantin Cârstea dezvăluie problemele lui Andrei: “merge acum ca la velodrom, nu poate schimba pinionul”. O scurtă porţiune de coborâre îi oferă lui Nechita posibilitatea să se odihnească pentru câteva clipe, dar ceasul e nemilos: 4’17” după doi kilometri. Primele grimase apar pe fața lui Andrei, dar ciclistul român strânge din dinți și își continuă cursă, cu același ritm. Panta nu se îndulcește, după kilometrul 3 timpul urcă la 7’02”. Parcă simţind dificultăţile lui Andrei, de pe margine Eduard Carol Novak îi transmite câteva încurajări, dar pentru sportivul de pe bicicletă greul abia acum începe. “În ultimii doi kilometri am fost în dificultate”, a recunoscut la final Andrei, pentru care cursa părea fără sfârşit. “Mai ai un kilometru”, îi strigă din maşină antrenorul Cârstea, care, peste 500 de metri îşi încurajează din nou elevul. “Hai băiatule, că poţi”, îi strigă tehnicianul, pe un ton părintesc. Cu un timp de 11’30”, Nechita intra în ultimii 500 de metri, iar calvarul său se apropia de final. Opreşte cronometrul la 12’52”, se clasează pe 8, dar cade două locuri în ierarhia generală.
“Pe prima parte, în primii trei kilometri, am mers destul de bine. După aceea am fost în dificultate pentru că mergeam pe acelaşi pinion. Am avut probleme cu schimbătorul, încă de vineri, de la jumătatea etapei, nu puteam să schimb pasul. Era prea mare, iar ultimul kilometru a fost foarte greu”, a spus la final Andrei. Nici şoseaua nu a fost pe placul sportivului de la Zalf Desiree Fior: “La un contratimp aşa de scurt nu poţi să îţi intri în ritm foarte bine, iar dacă şoseaua nu te ajută, e foarte greu, nu poţi să stai în poziţia de contratimp, e dificil”. Cu 30 de secunde întârziere faţă de liderul ierarhiei generale, Nechita recunoaşte că nu are şanse să se impună în Turul Ţinutului Secuiesc: “Şanse să câştig nu cred că voi avea. Dacă echipa liderului va avea putere să ţină plutonul compact, nu cred că va lasă pe nimeni să plece în evadare”, a anticipat rutierul nostru desfăşurarea ultimei etape a competiţiei.
”no coment” despre mecanicul echipei nazionale; solutia cu bicicleta de schimb nu functioneaza inca la noi ?
usor, usor invatam si noi cum se pregatesc evenimentele la care vrem sa ” facem bine”.
Cu conditia sa fim deschisi si la ceea ce fac cei care au ”rezultate”.