Turul Ţinutului Secuiesc: Georgiev câştigă la Harghita Băi

georgiev

Bulgarul Georgi Georgiev (Brisasport) a câştigat etapa a doua a Turului Ţinutului Secuiesc, desfăşurată vineri, pe distanţa de 180,5 kilometri, pe traseul Miercurea Ciuc – Vlăhița – Brădești – Gheorghieni – Miercurea Ciuc – Harghita Băi. Fost component al echipei Tuşnad Cycling Team, Georgiev s-a declarat la final puţin surprins de succesul său: “Cei de la Kolss au controlat cursa, au o echipă foarte puternică, iar eu nu mă aşteptam să câştig”. Cu toate acestea, Georgiev speră ca după contratimpul de mâine dimineaţă să rămână în cărţi pentru a câştiga Turul Ţinutului Secuiesc.
Rutierul bulgar a fost urmat în clasamentul etapei de ucraineanul Vitaly Buts (Kolss) şi de moldoveanul Alexander Braico (Tuşnad Cycling Team), ambii sosiţi cu o întârziere de 13 secunde. Primul român care a trecut linia de sosire a fost Andrei Nechita, clasat pe locul 5, la 15 secunde de învingător. În ierarhia generală, Buts a rămas lider, dar ocupantul locului 2, Georgi Georgiev, are acelaşi timp cu ucraineanul. Podiumul provizoriu este completat de Andrei Nechita, care are 12 secunde întârziere.

Etapa de vineri a debutat furtunos, cu o căţărare de categoria B, Pasul Tolvajos. Oleg Berdos, de la Tuşnad a ajuns primul în vârf, dar ascensiunea a făcut victime încă din primii metri. Andrei Nechita a fost al treilea la acest punct de căţărare, dar trei componenţi ai naţionalei României au fost lăsaţi în spate. Ulterior Arnold Luckacs, Lazar Nandor şi Ionuţ Sdrăilă au abandonat, astfel că reprezentativa noastră nu va mai puncta în ierarhia echipelor. Primul care a reuşit să evadeze din pluton a fost Federico Rocchetti, de la Utensilnord, dar tentativa sa a fost una efemeră. Rutierul italian a avut 35 de secunde avans, dar nu a urmărit decât sprintul de la Vlăhiţa, unde s-a impus, dar apoi s-a oprit. La scurt timp după trecerea prin Vlăhiţa, Eduard Novak (Tuşnad), Der Zsolt (Utensilnord) şi Quentin Bertholet (Wallonie – Bruxelles) au reuşit să scape din pluton şi s-au depărtat la o distanţă maximă de 3’10”. Cei trei au stat în fruntea cursei aproximativ 130 de kilometri, Der Zsolt câștigat două cățărări, iar Eduard Novak un sprint, pentru care la intrarea în Miercurea Ciuc, evadarea să se încheie. Zsolt a fost ultimul prins de pluton, dar pentru ciclişti nu se terminase calvarul. Zoltan Sipos (Tuşnad) a câştigat ultimul sprint al etapei, iar Oleg Berdos s-a impus şi la a doua trecere prin Pasul Tolvajos, pentru ca la debutul ascensiunii finale grupul de frunte să numere 31 de ciclişti. La Harghita Băi avea să se impună Georgiev, dar avansul luat de bulgar nu a fost suficient pentru a-l detrona pe Buts din fruntea ierarhiei generale.

Sâmbătă sunt programate două semi-etape. Dimineață va avea loc la un contratimp individual, 7 kilometri, cu sosirea la Băile Harghita, iar după masă, la ora 17:00, se pornește în a doua semi-etapă, cea care pune capăt competiției. Plutonul ia startul la Miercurea Ciuc, trece prin Racu și Frumoasa, apoi se întoarce în reședința județului Harghita unde concursul continuă pe un circuit stradal de 5,5 km. Se vor completa 17 tururi de circuit, iar lungimea totală va fi de 123 de kilometri.

Etapa 2

General 2 etape

Sprinturi catarari etapa 2

Tricouri etapa 2

Ordine start contratimp