Vitaliy Buts câștigă prima etapă din Turul Ținutului Secuiesc

Rutierul Vitaliy Buts de la Kolss Cycling Team a câștigat prima etapă a Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc, desfășurat astăzi între Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe – Covasna – Târgu Secuiesc – Cozmeni – Miercurea Ciuc. Etapa a avut o lungime de 182 kilometrii, media orară a cicliștilor fiind de 43,39 km/oră.

turulsecuiesc2013_1

Foto: Zsolt Halmagyi

Chiar după start au apărut încercările de evadare, însă plutonul a menținut un ritm ridicat și a tăiat orice elan. Primul sprint al zilei la Tușnad a fost câștigat de Andrei Nechita, component al naționalei României, urmat de Dernies Tom (Wallonie – Bruxelles) și Rocchetti Federico (Utensilnord ora24.eu). După sprint Csicsáky Tamás (Bellotto) a reușit să evadeze de pluton, dar nu s-a desprins la mai mult de jumătate de minut, iar la intrarea în Sfântu Gheorghe a fost prins. Al doilea sprint al zilei, la Sfântu Gheorghe, a fost adjudecat tot de Andrei Nechita, în fața lui Dernies Tom și Sipos Zoltán (Tusnad Cycling Team). După o încercare de evadare anihilată de pluton, Novák Eduárd (Tusnad Cycling Team) și Gilham Cristophern (North East England Velo 29) au reușit să fugă de ceilalți participanți, la Reci au fost ajunși de alți șapte rutieri, însă cu 13 de kilometri înainte de Covasna au fost prinși de pluton. La Tufalău Dernies Tom și Oleg Berdos (Tusnad Cycling Team) au evadat, avansul lor crescând după fiecare kilometru parcurs, cel mai mare avantaj al fugarilor față de pluton a fost de 2 minute și 50 de secunde. Ultimul sprint al zilei organizat la Târgu Secuiesc a fost adjudecat de Dernies Tom în fața lui Oleg Berdos și Marko Stankovic (naționala Serbiei).
Avansul fugarilor a început să se scadă când cicliștii s-au apropiat de singura cățărare al primei zile, pe Pasul Nyerges plutonul a avut un handicap de 20 de secunde. Cățărarea de categoria B pe Pasul Nyerges a fost câștigat de Oleg Berdos în fața lui Dernies Tom și Clarke David (North East England Velo 29). Fugarii au fost prinși de pluton cu 15 de kilometrii înainte de linia de sosire, la Miercurea Ciuc ajungând un pluton de 25 de rutieri, urmat de un grup de 26 de cicliști la numai 7 secunde. Sprintul final i-a revenit lui Vitaliy Buts (Kolss Cycling Team), care l-a devansat pe Ivan Stevic (Tusnad Cycling Team) și pe Demoitie Antoine (Wallonie – Bruxelles).
Vineri este organizată etapa a doua al Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc, ediția a 7-a, rutierii vor parcurge ruta dintre Miercurea Ciuc – Brădești – Gheorgheni – Miercurea Ciuc – Harghita Băi, etapa având 180,5 de kilometri. Pe parcursul etapei vor fi trei sprinturi intermediare – la Vlăhița, Gheorgheni și Miercurea Ciuc –, și patru cățărări – două pe Pasul Tolvajos (categoria B), pe Pasul Libán (categoria B) și la Băile Homorod (categoria C), finalul zilei va fi tot pe munte, la Harghita Băi.

 Tricouri distinctive
Tricoul albastru, cu inscripția TUSNAD pentru primul rutier în clasamentul general: Vitaliy Buts (Kolss Cycling Team).
Tricoul roșu-negru, cu inscripția HOPESPED pentru cel mai bun în clasamentul sprinterilor: Andrei Nechita (naționala României).
Tricoul galben, cu inscripția CSIKSZEREDA pentru cel mai bun cățărător: Oleg Berdos (Tusnad Cycling Team).
Tricoul verde, cu inscripția MARIEN PRESSO pentru cel mai bun rutier sub 23 de ani: Aleksiev Aleksandar Alekseev (Brisaspor).
Tricoul alb, cu inscripția BELLOTTO pentru cel mai bun rutier român: Sipos Zoltán (Tusnad Cycling Team).

Clasament etapa 1

Clasament general etapa 1

Sprinturi si catarari etapa 1