Gerrans, victorie de ziua naţională a Australiei

Sâmbătă, ziua naţională a Australiei a fost sărbătorită cu focuri de artificii şi pe Old Willunga Hill. Australianul Simon Gerrans a dat compatrioţilor săi încă un motiv de bucurie, prin succesul repurtat în penultima etapă a Turului Down Under 2013, prima cursă din circuitul World Tour a anului. Gerrans a răzbunat astfel toate ghinioanele echipei sale din această săptămână, totul culminând vineri, când trei rutieri de la Orica GreenEdge au căzut în ultimul kilometru. “Este fantastic să câştigi de ziua naţională”, a spus Gerrans, care a mulţumit apoi coechipierilor pentru ajutorul oferit.

Foto: channel 9

Foto: channel 9

Etapa a cincea a Turului Down Under (McLaren Vale – Old Willunga Hill, 151,5km) a adus şi schimbarea liderului. Învingătorul din etapa a treia, olandezul Tom-Jelte Slagter (Blanco), a sosit pe poziţia a doua, în acelaşi timp cu Gerrans şi a preluat astfel tricoul de lider, de la Geraint Thomas. Slagter, care era liderul clasamentului tinerilor, a explicat cum a trăit ultimii metri ai cursei: “Cu 600 de metri înaintea finalului, l-am văzut pe Gerrans mergând foarte repede, alături de un rutier de la Movistar. Puteam să mă mulţumesc cu poziţia a treia, dar nu ştiam exact ce avans am faţă de Geraint Thomas. Voiam să câştig etapa şi să iau un avans în ierarhia generală. Mi-am dat seama că nu îl pot ajunge pe Gerrans, dar nu mai contează. Nu am câştigat niciodată o cursă la acest nivel, iar în această săptămână am deja o victorie de etapă şi un tricou de lider. Sunt foarte optimist şi cred că mâine voi putea  să îmi trec în palmares primul succes de World Tour”.

Ultima etapă, de mâine, în lungime de 90 de kilometri, constă într-un circuit pe străzile din Adelaide. Slagter are un avans de 13 secunde înaintea lui Javier Moreno (Movistar) şi 25 în faţa lui Ben Hermans (RadioShack-Leopard). Fostul lider, Geraint Thomas, ocupă poziţia a cincea, cu 29 de secunde întârziere.