Campionate în paragină. Galerie foto Velodromul Dinamo

La finalul acestei săptămâni, la Bucureşti se vor desfăşura Campionatele Naţionale de Velodrom. În acest an se va desfăşura o ediţie restrânsă, din cauza stării precare a Velodromului Dinamo, singurul din România. Cu câteva zile înaintea competiţiei, baza din Şos. Ştefan cel Mare nu arată că ar fi bucuroasă de oaspeţi.

 O plimbare pe strada Comandor Eugen Botez, din zona Floreasca, nimic nu îţi indică faptul că te afli în preajma unei baze sportive. O poartă păzită cu străjnicie de un lanţ ruginit, la capătul căruia un lacăt „Made in China” îşi face veacul, e singurul element care nu se înscrie în decor. O şosea denivelată, cu diferenţe de nivel demne de căţărările montane, dar şi măcinată de trecerea timpului, te duce spre ceea ce pare a fi o bază sportivă. Până acolo însă, trebuie să ocoleşti obstacole ridicate de natura care este stăpână, iar după o sută de metri intri în incinta Velodromului Dinamo.
Dacă te aştepţi să te întâmpine uralele spectatorilor care se delectează cu un spectacol ciclist, dezamăgirea atinge cote maxime. O cutie de bere tronează în tribune printre cioburile unei sticle care a conţinut cândva acelaşi lichid răcoritor. Şi aici natura pare să fi câştigat lupta, iar copacii nu mai au mult şi îşi vor întinde umbra  binefăcătoare peste betoanele ce joacă rol de scaune. Nici partea opusă nu este mai primitoare, dar peisajul e altul. Un schelet metalic stă pradă ruginei, iar un spectator, chiar să vrea, nu ar avea unde să se aşeze.
Privirea părăseşte dezamăgită tribunele şi se îndreaptă spre centrul de interes al fiecărui velodrom: pista. Mândră în alte vremuri, îşi trăieşte astăzi degradarea maximă. Peticită anii trecuţi, pista seamănă mai degrabă cu un peisaj selenar. Rosturile de dilatare au devenit adevărate capcane, unde diferenţa între plăcile betonate poate ajunge la ordinul centimetrilor. Iarba îşi face loc în mijlocul căii de rulare, iar în anumite zone structura metalică îngropată în beton îţi zâmbeşte cu amar, cu vagi urme de rugină. Un grup de ciclişti care se pregătesc pentru singura competiţie de velodrom din România din acest an face să vibreze întreaga structură când încearcă să prindă viteză. Dar elanul este brusc curmat în momentul în care gropile încep să îşi facă datoria. La fiecare 50 de metri ai velodromului, astfel de obstacole fac aproape imposibilă o concurenţă serioasă.

Tineri sau bătrâni, actuali sau foşti ciclişti, toţi privesc spre baza sportivă cu amărăciune şi regret. Cel mai dureros lucru este acela că nimeni nu pare a mişca ceva pentru binele velodromului. Federaţia Română de Ciclism spune că nu are baza legală pentru a interveni. Clubul Dinamo susţine că FRC ar trebui să se implice.  Iar din acest conflict mocnit ar putea profita o a treia parte, mai ales că terenul din Şos. Ştefan cel Mare este vânat de dezvoltatorii imobiliari!

 Naţionalele de veldrom, trunchiate

Şi totuşi, în această stare de degradare, Velodromul Dinamo îşi va primi oaspeţii. Câteva retuşuri de ultimă oră, au permis organizarea Campionatelor Naţionale de veldrom. Federaţia Română de Ciclism a decis să renunţe la câteva dintre probele programate iniţial. Competiţia, care va debuta vineri, 21 septembrie, nu va beneficia de una dintre cele mai spectaculoase probe, cea de adiţiune de puncte. În schimb, sportivii se vor întrece la urmărire individual, urmărire pe echipe şi viteză olimpică.

 Programul competitiei :

Vineri 21 Septembrie

Ora 08:30 sedinţa tehnică Velodromul Dinamo
Ora 09:00 urmărire pe echipe juniori mici serii
Ora 09:30 urmărire pe echipe seniori  serii
Ora 09:45 urmărire pe echipe juniori mari serii
Ora 10:15 viteza olimpică juniori mici serii
Ora 10:40 viteza olimpică seniori serii
Ora 10:50 viteza olimpică juniori mari serii
Ora 11:00 urmărire pe echipe juniori mici finale
Ora 11:15 urmărire pe echipe seniori finale
Ora 11:30 urmărire pe echipe juniori mari finale
Ora 12:15 500 m juniori mici

Sâmbătă 22 Septembrie

Ora 09 :00 urmărire individuală 2000 m juniori mici – serii ; se califica primii 4 timpi
Ora 10:00 urmărire individuală 3000 m juniori mari – serii ; se califica primii 4 timpi
Ora 10:35 urmărire individuală 4000 m seniori – serii ; se califica primii 4 timpi
Ora 11:15 urmărire individuală 2000 m finale
Ora 11:30 urmărire individuală 3000 m finale
Ora 11:45 urmărire individuală 4000 m finale
Ora 12:00 viteza olimpică juniori mici finale
Ora 12:15 viteza olimpică juniori mari finale
Ora 12:30 viteza olimpică seniori finale
Ora 14:00 Festivităţi de premiere

Tags: