Kvasina, virtual câștigător in Turul României

Turul României şi-a stabilit practic învingătorul cu o etapă înaintea finalului. Croatul Matja Kvasina (Tuşnad Cycling Team) este virtual câştigător, doar un eventual abandon sâmbătă, în stagiul dintre Salonta şi Marghita putându-i răpi victoria finală. Kvasina a sosit al doilea în etapa de vineri, care s-a încheiat pe Transalpina, la aproape 2.100 de metri altitudine. Croatul a fost depăşit pe ultimii metri ai cursei de spaniolul Victor Gonzales de la Parte (SP Tableware), dar cei doi au fost creditaţi cu acelaşi timp, astfel că Matja Kvasina poate deschide şampania învingătorului. Locul trei al etapei a fost ocupat de Johannes Heider (Krostitzer – Univega).
În clasamentul general, Kvasina are 23 de scunde avans în faţa locului doi, ocupat de Gonzales, în vreme ce Andrei Nechita a căzut pe poziţia a cincea.

Etapa a avut un debut oarecum ciudat, mai ales că de finalul ei se speriau aproape toţi rutierii. După aproximativ zece kilometri de la start s-a format un grup de cinci rutieri care aveau să conducă până la poalele căţărării de categorie specială de pe Transalpina. Eduard Grosu (România), Alex Ciocan (CS Otopeni), Christian Grazian (Cycling Team Friuli), Dmytro Popov  (Ucraina) şi Stefan Gaebel (Krostitzer – Univega) au avut un avans de patru minute, dar de care nu au profitat până la final. Ciocan a câştigat toate cele trei sprinturi, Popov s-a impus în primele două căţărări ale zilei, ambele de categorie C, dar atât. Grosu a încercat o acţiune individuală la debutul ascensiunii Transalpinei, dar a fost prins de trioul Matja Kvasina – Victor Gonzales de la Parte – Johannes Heider, cei trei dictând practic ritmul căţărării. Heider a fost primul care a încercat să plece de lângă cei doi, dar în final avea să ajungă al treilea, la o distanţă apreciabilă faţă de cei doi adversari ai săi. Andrei Nechita a fost primul român care a trecut linia de sosire, dar, din păcate, la o diferenţă apreciabilă de primii doi clasaţi în etapă.
La final, Kvasina i-a dedicat victoria lui Eduard Carol Novak, cel care l-a înregimentat la echipa ciucană. “Credem că suntem câştigători ai Turului României. Nu cred că se mai poate schimba ceva şi vreau să subliniez că acest rezultat este unul meritat. Atât Matja cât şi echipa s-au comportat foarte bine, am lucrat bine şi deştept. Sper că mai rezistăm o zi pentru că ne aşteaptă ceva special. Sunt fericit că ne-am comportat ca o echipă, că am dovedit spirit de luptă şi de sacrificiu şi că suntem aproape de o mare victorie”, a declarat la finalul etapei Eduard Carol Novak.