Simon Gerrans: “Fără îndoială, Cancellara a fost cel mai puternic”

Australianul Simon Gerrans a câştigat sâmbătă Milano – San Remo, prima mare clasică a anului. Rutierul de la GreenEdge l-a învins pe elveţianul Fabian Cancellara (RadioShack – Nissan), într-un sprint final, la care a mai luat parte şi italianul Vicenzo Nibali (Liquigas – Cannondale), sosit pe locul al treilea. “Încă nu am realizat ce am făcut astăzi”, a declarat la final învingătorul, care a completat: “Victoria în acest monument îmi dă un sentiment extraordinar de bucurie. Echipa a mers perfect şi ne-am jucat cărţile câştigătoare exact la momentul oportun”.

Primul moment decisiv al cursei s-a produs pe căţărarea de la La Manie, unde Mark Cavendish a fost lăsat în spate, iar şansa campionului mondial de a câştiga a fost spulberată. Ulterior, britanicul a abandonat. Următorul favorit care şi-a văzut năruite speranţele la victorie a fost Philippe Gilbert, belgianul de la BMC fiind victima unei căzături, cu 22 de kilometri înainte de final. Ultima căţărare a zilei, Poggio, avea să se dovedească decisivă. Nibali şi Gerrans au atacat, iar Cancellara a răspuns prompt. Strade Bianchi părea a se relua, dar de această dată distanţa până la final era mult mai mică. Elveţianul a dus trena până la final, dar nu a reuşit să se desprindă de cei doi adversari, astfel că pe linia de sosire Simon Gerrans i-a luat faţa rutierului de la RadioShack şi şi-a trecut în palmares victoria într-una dintre cele mai prestigioase competiţii cicliste.

Gerrans recunoaşte superioritatea lui Cancellara

La conferinţa de presă ulterioară cursei, Simon Gerrans a recunoscut că fără Fabian Cancellara nu ar fi reuşit să câştige Milano – San Remo. “Fără îndoială, Cancellara a fost cel mai puternic. Nu pot nega acest lucru. A mers ca o motocicletă”, a spus australianul. “El a muncit mult pentru victorie, dar cred că m-a subestimat la final. Datorită lui evadarea a reuşit, mai ales că a stat foarte mult în faţă. S-a gândit că este destul de puternic să câştige”, a continuat australianul. Întrebat dacă se poate spune că i-a furat victoria lui Cancellara, Gerrans a negat: “Obiectivul nostru era să apărăm titlul cucerit anul trecut de Matthew Goss. Rolul meu în echipă era să urmăresc evadările”. În sprijinul afirmaţiilor sale, Goss poate invoca şi poziţia în evadare a lui Vicenzo Nibali, italianul păstrându-se întotdeauna în poziţia a treia, părând că aşteaptă venirea din spate a lui Peter Sagan, care a terminat al patrulea.

De remarcat că Milano – San Remo 2012 a debutat cu un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului de autocar din Elveţia, în care 28 de persoane şi-au pierdut viaţa. Rutierii belgieni au stat în faţa plutonului, iar în timpul cursei au purtat banderole negre pe braţ.

Foto: Bettini