Omloop Het Nieuwsblad: Vanmarcke, învingătorul surpriză

Belgianul Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) a câştigat prima clasică a Flandrei, impunându-se surprinzător în Omloop Het Nieuwsblad, cursă desfăşurată sâmbătă. Rutierul în vârstă de 23 de ani a reuşit să îi învingă pe Tom Boonen (Omega Pharma – Quick Step) şi  Juan Antonio Flecha (Sky), la capătul unei evadări unde nimeni nu îi dădea şanse de izbândă.
Cu 31 de kilometri înaintea finalului, ciclistul belgian a accelerat, iar atacul său i-a lăsat în spate pe Thor Hushvod (BMC) şi Matti Breschel (Rabobank). În acel moment, Tom Boonen devenea mare favorit la victorie, mai ales că avea un coechipier lângă el, Dries Devenyns. Nici Flecha nu stătea rău, putându-se baza pe Matthew Hayman. Acestea fiind datele, Vanmarcke nu putea emite pretenţii prea mari. Dar, pe o porţiune de pavate, cu 20 de kilometri înaintea sosirii, belgianul lui Garmin mai dă un atac, care avea să îi elimine pe cei doi locotenenţi. Astfel, Boonen, Flecha şi Vanmarcke rămâneau fiecare pe cont propriu. Un joc de-a şoarecele cu pisica a caracterizat ultimii doi kilometri ai cursei, în care nici Boonen, nici Flecha nu voiau să îşi asume riscul unui atac. A făcut în cele din urmă rutierul de la Omega Pharma – Quick Step, dar Vanmarcke nu s-a dat bătut şi a reuşit să se impună surprinzător. Este cel mai mare succes al carierei lui Vanmarcke, ale cărui repere erau, până sâmbătă, un loc secund în Gent-Wevlegem 2010 şi un loc 4 în  E3 Prijs Harebeke 2011.

“Încă nu pot să cred ceea ce am realizat: l-am învins pe Tom, idolul meu”, a spus la final învingătorul, extrem de emoţionat şi de surprins de succesul său. “Chiar dacă aveam şanse mici la un sprint cu Boonen, ştiam că dacă sunt în formă bună, pot sprinta destul de bine”, a continuat Vanmarcke, care a fost lăudat şi de Flecha: “Are un talent uriaş pentru astfel de curse. A fost impresionant. M-a surprins că l-a învins pe Boonen la sprint”. Marele învins al zilei, Tom Boonen, şi-a felicitat compatriotul pentru victorie şi a admis că a declanşat prea devreme atacul final: “Am crezut că este momentul potrivit, dar din păcate… cursa a fost cu 50 de metri mai lungă!”

Clasament final:
1. Sep Vanmarcke
2. Tom Boonen
3. Juan Antonio Flecha
4. Heinrich Haussler
5. Greg Van Avermaet
6. Marco Marcato
7. Lloyd Mondory
8. Matthieu Ladagnous
9. Alexandre Pichot
10. Staf Scheirlinckx

Foto: nieuwsblad.be