Tour Down Under: Freiere, prima victorie la Katusha, Kohler din nou lider

Spaniolul Oscar Freire a obţinut vineri primul succes în tricoul noii sale echipe, Katusha, câştigând etapa a patra a Santos Tour Down Under, desfăşurată între Norwood şi Tanuda, pe distanţa de 130 de kilometri. Etapa de vineri a adus o nouă schimbare la vârful clasamentului general, după ce liderul Andre Greipel a pierdut aproape opt minute pe ultima căţărare a zilei. Elveţianul Martin Kohler (BMC) a revenit pe primul loc în ierarhia generală.

Ziua a început destul de bine pentru Greipel, care a câştigat primul sprint intermediar al zilei, de la kilometrul 25. La scurt timp însă,  Jay McCarthy (UniSA), Gatis Smukulis (Kathusa), Ruben Perez (Euskaltel-Euskadi) şi Blel Kadri (AG2R-La Mondiale) au reuşit să se desprindă de pluton şi să pună un avans maxim de 4’05”. În această formulă s-a mers până la kilometrul 101, unde plutonul, condus excelent de Green Edge, a reuşit să îi prindă pe fugari. Aceştia confiscaseră însă punctele de la al doilea sprint intermediar şi de la prima căţărare a zilei, însă poziţia de lider a lui Greipel nu era ameninţată. Dar momentul joncţiunii a coincis cu cel al debutului ascensiunii pe Mengler Hill, o căţărare de categoria 1, care avea să îi fie “fatală” lui Greipel. Germanul de la Lotto-Belisol nu a făcut faţă atacurilor date de rutieri interesaţi de ierarhia căţărătorilor şi a pierdut contactul cu primii 50 de sportivi, care au mers apoi compact până la final. Oscar Freiere a câştigat sprintul de la Tanuda, fiind urmat de Gerard Ciolek (Germania – OmegaPharma-QuickStep) şi de Daniele Benatti (Italia – RadioShack-Nissan).
“A fost un final extrem de dificil, dar sunt foarte bucuros că am reuşit să aduc prima victorie pentru Katusha din acest an. Etapa a fost foarte grea, dar ştiam că am o şansă să câştig”, a spus la final Freire.
Noul lider al clasamentului general, Martin Kohler, spune că nu se aştepta să revină pe primul loc, dar a avut şansa de a-l lăsa în urmă pe Greipel. “L-am pierdut pe Greipel în timpul ascensiunii, apoi am tras cât am putut de tare să mărim distanţa faţă de el”, a declarat Kohler, care nu crede că va păstra tricoul de lider şi după etapa de mâine: “Pe căţărarea de la Willunga Hill vor fi 10-15 ciclişti care se vor implica în lupta pentru victoria de etapă. Nu ştiu dacă voi putea rămâne în frunte, dar eu sunt bucuros de ceea ce am realizat până acum”.
Etapa de sâmbătă este programată între McLaren Vale şi Old Willunga Hill, pe o distanţă de 151,5 kilometri şi are finalul în căţărare.

Clasament etapa patra:

1. Oscar Freire (Spania – Katusha) 3:08:34
2. Gerald Ciolek (Germania – Omega Pharma-QuickStep)
3. Daniele Bennati (Italia – RadioShack-Nissan)
4. Edvald Boasson Hagen (Norvegia – Sky Procycling)
5. Michael Matthews (Australia – Rabobank)
6. Jose Joaquin Rojas (Spania – Movistar)
7. Luke Roberts (Australia – Team Saxo Bank)
8. Kristijan Koren (Slovacia – Liquigas – Cannondale)
9. Sergey Lagutin (Uzbekistan – Vacansoleil-DCM)
10. Heinrich Haussler (Australia – Garmin-Barracuda)

Clasament general:

1. Martin Kohler (Elveţia – BMC) 15h03’34”
2. Michael Matthews (Australia – Rabobank) la 2”
3. Oscar Freire (Spania – Katusha) la 2”
4. Gerald Ciolek (Germania – Omega Pharma-QuickStep) la 6”
5. Simon Gerrans (Australia – GreenEdge) la 8”
6. Daniele Bennati (Italia – RadioShack-Nissan) la 8”
7. Edvald Boasson Hagen (Norvegia – Sky Procycling) la 8”
8. Jan Bakelants (Belgia – RadioShack-Nissan) la 8”
9. Eduard Vorganov (Rusia – Katusha) la 8”
10. Rohan Dennis (Australai – UNI SA) la 9”

Foto: AFP/cyclingnews