Turul României: Străinii fac în continuarea legea

Peter Merx, ciclistul olandez al echipei Profiline a câștigat etapa a treia a Turului României, desfășurată luni, între Băcești și Botoșani, pe distanța de 152 de kilometri. Locul secund a fost ocupat de Vladimir Koev (Konya Torku Sekerspor-Vivelo), iar pe poziția a treia a sosit moldoveanul Sergiu Cioban, de la Tusnad Cycling Team. Lider al clasamentului general se menține românul Andrei Nechita. “A fost o etapă destul de dificilă. Am preferat să stau lângă cei cu care mă bat pentru locul I. Mă bucur că mi-am păstrat tricoul galben, dar greul de abia acum începe”, a declarat Nechita pentru Evenimentul Zilei.

În etapa de luni, la kilometrul 11, Sergiu Cioban, de la Tusnad Cycling Team, și Christoph Spiringer au evadat, iar în doar patru kilometri au pus o distanță de 50 de secunde între ei și pluton. Ulterior, celor trei li s-au adăugat Fabio Masotti, Piergiacomo Marcolina și Merx Peter, în această componență distanța față de pluton crescând la 3 minute și 30 de secunde. Cele trei sprinturi intermediare ale zilei au fost câștigate de italianul Piergiacomo Marcolina, în vreme ce  Christoph Spiringer germanul a câștigat toate cele patru cățărări din etape,

În clasamentul general, tânărul rutier român Andrei Nechita își păstrează primul loc, urmând să poarte tricoul galben și în etapa de marți. Pe locul secund, la 26 de secunde de lider, se află italianul Angelo Ciccone. Locul 3 este ocupat de germanul Heinrich Berger, la 8 minute și 53 de secunde. Următorii români în clasamentul general sunt Răzvan Jugănaru (locul 13, la 11:04) și Alexandru Grădinaru (locul 20, la 13:32). În ierarhia echipelor conduce Cycling Team Friulli, în vreme ce prima echipă românească este Dinamo, pe locul 4.
Tricourile distinctive vor fi purtate astfel: Andrei Nechita – galben (lider în clasamentul general), Andrea Margin – alb (clasamentul combativității), Christoph Spiringer – verde (ierarhia cățărătorilor),  Piergiacomo Marcolina – roșu (cel mai bun sprinten), Răzvan Jugănaru – albastru (ierarhia românilor), Alexandru Grădinaru – tricolor (cel mai bun tânăr român).

Etapa de luni a fost scurtată cu 48 de kilometri, din cauza unei porțiuni de drum aflată în reparație. Astfel, startul nu s-a mai dat în Vaslui, ci la Băcești, iar în loc de 200, etapa a avut 152 de kilometri.

Foto: meijco.nl