“Monstrul” Zoncolan şi “monstruleţul” Crostis

Pentru a patra oară în istorie şi pentru al doilea an consecutiv, caravana Turului Italiei urcă Muntele Zoncolan, “Monstrul”, după cum l-au caracterizat jurnaliştii de la “Gazzetta delo Sport”. Cicliştii vor avea de luptat cu Zoncolan (10,1 km lungime, 11,9% panta medie, cu un maxim de 22%) sâmbătă, în una dintre cele mai dificile etape ale competiţiei.
Adesea, se scrie în programul oficial al Turului Italiei, ascensiunea pe Zoncolan este văzută ca cea mai dificilă din Europa, şi poate chiar din lume. Dar sâmbătă, etapa are doză “dublă de venin”. Căţărarea pe Zoncolan vine la 24 de kilometri după o altă ascensiune dură: Monte Crostis. Pentru prima dată în Il Giro, Crostis este de asemenea un “monstruleţ”: 14 kilometri lungime, 10,1% pantă medie, cu un maxim de 18%.
Directorul Il Giro, Angelo Zomegnan, spune că “etapa din 2010 ne-a oferit un mare campion, Ivan Basso, şi a fost urmărită de 4,5 milioane de oameni la Televiziunea italiană”. Adăugând şi Monte Crostis, Zomegnan e convins de succes şi în acest an. Totuşi, au fost extrem de multe discuţii legate de păstrarea acestei căţărări în Tur, zona fiind cu adevărat periculoasă, în special pe coborâre. Imediat după terminarea ascensiunii, asfaltul aproape că dispare, iar drumul, extrem de îngust, nu este protejat  de bariere de securitate. Imagini difuzate ieri de Eurosport arătau o coborâre cu adevărat înfricoşătoare. Organizatorii au montat câteva plase de protecţie pentru a-i proteja pe ciclişti, dar părerea unanimă este că dacă vor exista condiţii meteo neprielnice, Monte Crostis va face multe victime.

Basso cucerea Monte Zoncolan în 2010


Ivan Basso a câştigat ediţia 2010 a Turului Italiei, ascensiunea sa spre vârful ierarhiei generale începând însă chiar pe Monte Zoncolan! Basso venea în Il Giro 2010 după o suspendare de doi ani cauzată de implicarea sa în “Operaţiunea Puerta”. Succesul de etapă din mai 2010 a fost descris în Gazzetta dell Sport de Luca Gialanella:

“El (n.r. – Ivan Basso) intră pe stadionul aflat la un kilometru înainte liniei de sosire de pe Zoncolan. Această arenă naturală, acest spectaculos amfiteatru cu pajişti aplpine pe post de tribune care pot găzdui 50.000 de persoane. Cea mai importantă etapă din Il Giro îşi revendica Regele, care ieşea din tunelul în care fusese izolat patru ani. Ivan Basso este pe cont propriu. Campionul mondial Cadel Evans a fost lăsat în urmă cu 3.700 de metri înainte de final. Evans va avea nevoie de 3:45 minute să parcurgă ultimul kilometru. Ivan Basso este singur pentru reabilitarea sa sportivă. De la ultima etapă pe care a dominat-o în tricoul roz, la Aprica, în 2006, până la Zoncolan, ieri, au trecut 1.456 de zile. Atât i-a luat să poate ridica braţele în semn de victorie. O întoarcere încărcată de suferinţă.
Ivan (…) şi-a demolat ieri adversarii unul câte unul, într-o adevărată luptă pe viaţă şi pe moarte. A avut atât de multă încredere în forţele sale încât nu prea avea nevoie să privească în urmă: i-a luat 1:19 minute lui Evans, 1:30  minute lui Scarponi, 2:44 lui Sastre şi 3:50 tricoului roz (n.r. – purtat de David Arroyo)”.

Monte Zoncolan apare pentru a patra oară în Turul Italiei, după ce în 2002 şi 2003 Gilberto Simoni şi-a pus coroana învingătorului. În 2010, a venit rândul lui Ivan Basso, pentru ca în 2011, toţi ochii să fie ţintiţi către Alberto Contador. Sîmbătă după amiază vom avea deznodământul.

Foto: www.cyclingforall.net