Alexander Efimkin cucerește Turcia

Rusul Alexander Efimkin (Sanofi Aventis) a câștigat duminică ediția 2011 a Turului Turciei (Presidential Tour of Turkey). În clasamentul general, rusul a fost urmat de rutierul celor de la Astana, Andrey Zeits (Kazahstan), ultimul loc al podiumului fiind ocupat de Thibaut Pinot (FDJ). Alessandro Petacchi (Italia – Lampre) a fost cel mai bun sprinter, columbianul J. Luis Laverde (Colombia Es Pasion) a terminat primul în clasamentul cățărătorilor, în vreme ce competiția “Frumusețile Turciei” i-a revenit spaniolului Arturo Mora Ortiz (Caja Rural).
Alexander Efimkin preluase încă din etapa a șasea, de vineri, tricoul de lider, iar cum ultimele două etape s-au încheiat la sprint, el a reușit să își păstreze poziția până la final. “Acest succes este dovada faptului că am mers foarte bine. Uneori am făcut ceva greșeli, dar cicliștii echipei mele au fost ca niște gladiatori în această competiție. Pot spune că acest succes este echivalent cu a trece de Marele Zid Chinezesc”, a declarat la final rusul. Privind spre viitor, Efimkin crede că echipa sa are capacitatea de a-și schimba statutul de echipă profesionistă continentală: “Am plantat un copac, care va crește și va face fructe bune. În Turcia ne-am comportat ca niște adevărați campioni”.

Marea surpriză a ultimei zile din Turul Turciei 2011 a fost Kenny van Hummel. Olandezul de la Skil Shimano a câștigat la sprint ultima etapă, învingându-i pe marii favoriți Andre Greipel, Alessandro Petacchi și Tyler Farrar. “Mă simt fantastic după ce i-am învins pe acești cicliști care au câștigat etape în cele trei mari tururi. Sunt și eu puțin surprins, dar știam că ma sunt într-o formă bună”, a spus la final van Hummel.

Foto: Bruno Bade